Ostatnie zrealizowane przez nas projekty

    • Łazienka Gdańsk II
    • Projekt łazienki w domu jednorodzinnym. Aranżacja pomieszczenia w dwóch wersjach funkcjonalnych i kolorystycznych.

    • Łazienka Gdańsk III
    • Projekt łazienki wykonany na osiedlu Wiszące Ogrody w Gdańsku.

    • Hala sportowa w Warszawie
    • Praca nad projektem koncepcyjnym hali sportowej zdeterminowana była możliwie jak najpełniejszym wpisaniem obiektu w istniejąca tkankę miasta. Aby osiągnąć ten cel elewacja frontowa została usytuowana przy samej granicy działki od strony północnej tworząc kontynuację pierzei ul. Białostockiej. Parter budynku na tym fragmencie jest cofnięty tworząc przedpole przed głównym wejściem do budynku. Dzięki temu bryła budynku nabrała wyrazistego kształtu i dynamicznego charakteru. W związku z tym, że najbliższej okolicy mamy do czynienia z dużą różnorodnością otaczającej architektury bryła projektowanego budynku została potraktowana bardzo minimalistycznie aby uspokoić odbiór tej części miasta i nie wprowadzać dodatkowego agresywnego elementu do przestrzeni publicznej. Zastosowano naturalny kolor materiału elewacyjnego, który nawiązuje do kolorystyki pobliskich dachów a także ceglanych elewacji kamienic od strony wewnętrznych podwórek. Elewacja wykonana z siatki szklanej PTFE (siatka szklana powlekana politetrafluoroetylenem), która ze względu na strukturę molekularną powłoki fluoropolimerowej, uważana jest za jeden z najbardziej stabilnych związków organicznych, otwarta siatka jest wyjątkowo odporna na wszelkie wpływy środowiska. Szczególnie w przypadku konstrukcji fasadowych materiał ten jest doskonałą i ekonomiczną alternatywą dla blach perforowanych.

      Autorzy projektu:

      arch. Mikołaj Ćwidak
      arch. Jakub Drohomirecki
      stud. Dominika Kumorek
      stud. Maciej Rogało

       

    • Siedziba GIWK Gdańsk
    • W dniu 20.09.2017 r, zostały ogłoszone wyniki dwuetapowego konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej siedziby spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna GIWK przy ul. Grodza Kamienna 2 w Gdańsku.

      Nasz projekt otrzymał I nagrodę i zaproszenie na wykonie szczegółowego projektu budowlanego do pozwolenia na budowę.

      IDEA PROJEKTU

      Głównym celem projektowym było połączenie istniejącej zabudowy z nowoprojektowanym obiektem biurowym w taki sposób, aby założenie stało się unikatowe w skali regionu i stworzyło wizytówkę prężnie działającej spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna, a także harmonijnie wpisała się w strukturę miasta. 
      Cel ten udało się osiągnąć dzięki nieinwazyjnej bryle nowego obiektu, użytym materiałom wykończeniowym i racjonalnie rozmieszczonym funkcjom programu użytkowego. Dopełnieniem całego założenia projektowego jest przestrzeń, która wytworzyła się pomiędzy obiektami istniejącymi, nowym budynkiem biurowym i planowanym połączeniem kanałów Motławy nad, którym zaprojektowano kładkę pieszą. Ciąg pieszy wiodący wzdłuż nabrzeża łączy ulicę Grodza Kamienna z przyszłym kanałem. 
      Plac ze względu na doskonałe warunki lokalizacyjne został nieco obniżony ku wodzie, w taki sposób, aby nowe założenie w pełni otwierało się na Nową Motławę. Przestrzeń ta, ma charakter ogólnodostępnej promenady, która zaczynałaby się na wysokości XVII-wiecznego zabytkowego młyna zaadoptowanego na potrzeby centrum konferencyjnego Spółki GIWK, na terenie, którego zaprojektowano również kawiarnię.
      Udało się stworzyć otwartą przestrzeń publiczną zarówno dla pracowników, jak i interesantów przedsiębiorstwa wodociągowego, a także turystów i mieszkańców miasta Gdańska.

      Autorzy projektu:

      arch. Mikołaj Ćwidak – Pracownia Architektoniczna
      arch. Jakub Drohomirecki – Rochman Drohomirecki Architekci
      arch. Adam Drohomirecki
      arch. Anna Hildebrandt-Fijorek
      arch. Piotr Szulc
      stud. Magdalena Klimowicz
      stud. Izabela Karczewska

    • Pensjonat Sopot
    •  Projekt koncepcyjny pensjonatu w Sopocie. Budynek zaprojektowany przy współpracy z biurem RD Architekci.

    • Budynek wielorodzinny Sopot
    • Niewielki budynek wielorodzinny zlokalizowany w willowej dzielnicy miasta Sopotu położony na działce o bardzo dużym spadku. Koncepcja zakłada aby obiekt harmonijnie wpisywał się w zastany teren jak i otaczającą go bujną zieleń znajdującą się na działce. Użycie szlachetnych materiałów wykończeniowych daje efekt podwyższonego standardu co było niezmiernie ważne z uwagi na obszar w jakim zlokalizowany jest obiekt.

  • Chcesz zobaczyć więcej?

    Wszystkie projekty