Ostatnie zrealizowane przez nas projekty

    • Koncepcja strefy wejściowej na plażę Gdańsk Stogi
    • TŁO HISTORYCZNE

      W 1920 wybudowano halę plażową (Strandbild) natomiast Stogi zaczęto przekształcać w ośrodek o charakterze kąpieliska ludowego (Volksbad). Za pasem wydm powstał nowy budynek hali plażowej (Strandhalle) z tarasami i dwoma przeszklonymi skrzydłami, mieszczący kawiarnię, hotel i w przyziemiu restaurację z widokiem na morze. Do tego powstał ogród kuracyjny z rozległymi trawnikami i rabatami kwiatowymi.

      Wzdłuż wydm utworzono żwirową, dobrze utrzymaną promenadę oraz drogę dla rowerzystów, które ciągnęły się od ujścia Martwej Wisły (Westerplatte) do Górek Zachodnich. Przy promenadzie ustawiono pomalowane na biało ławki. Na plaży wzniesiono drewniane łazienki z kabinami dla pań i panów, obok nich niewielki, geometryczny lipowy ogródek kawiarniany, należący do kawiarni położonej po drugiej stronie promenady. Na skraju lasu, w którym urządzono drogi spacerowe, powstał parking dla 500 samochodów. Architekturę nowych budynków i elementów małej architektury (pergole, lampy, bariery) utrzymano w duchu niemieckiego modernizmu. W 1945 r. zniszczona została większość zabudowy kurortowej.

       

       

      PROJEKT KONCEPCYJNY

      Koncepcja urbanistyczno architektoniczna strefy wejściowej na plażę zakłada stworzenie zapraszającej bramy prowadzącej nad morze, dokładnie w tym samym w miejscu gdzie znajdowała się hala plażowa z roku 1920. W tym celu stworzono dwa budynki usytuowane przy centralnym placu, które podkreślają osiowy układ całego założenia. Zachowano i wyeksponowano tarasowy układ strefy wejściowej, który poza komunikacją może posłużyć jako miejsce wypoczynku i rekreacji. Wpisano w niego projektowane budynki, które nawiązują do architektury okresu 20-lecia międzywojennego, a także do charakterystycznej stylistyki kąpielisk morskich miejscowości. Architektura obiektów nawiązuje do kontekstu otoczenia, historycznych uwarunkowań i stanowi swego rodzaju tło dla otaczającej przyrody.

      Kształt budynku został tak zaprojektowany aby pogodzić wiele dychotomii, chroni od wiatru i umożliwia korzystanie ze słońca, jest otwarty na zieleń i otoczenie – w parterze w częściach łukowych jest niezabudowany i przezierny, podobnie na piętrze w skrzydle zachodnim znajduje się zadaszona część przeznaczona pod stoliki kawiarni i usług gastronomicznych w wschodnim skrzydle na piętrze znajduje się strefa saunarium z widokiem na morze.

      W budynkach znajdują się lokale usługowe, które mogą być zaadaptowane na małą gastronomię lub sklepiki. Zaprojektowano restaurację z dużą salą konsumpcyjną, którą można dostosować do wielu potrzeb i organizowania wszelakich imprez i wydarzeń. We wschodnim skrzydle budynku – we frontowej jego części przewidziano funkcję kulturalną z możliwością organizowania wystaw, wernisaży, koncertów czy spotkań sąsiedzkich i dancingów.

       

      Autorzy projektu:

      arch. Mikołaj Ćwidak Pracownia Architektoniczna

      arch. Jakub Drohomirecki – Rochman Drohomirecki Architekci

      stud. Agata Wierzbowska

       


    • Budynek wielorodzinny Sopot
    • Niewielki budynek wielorodzinny zlokalizowany w willowej dzielnicy miasta Sopotu położony na działce o bardzo dużym spadku. Koncepcja zakłada aby obiekt harmonijnie wpisywał się w zastany teren jak i otaczającą go bujną zieleń znajdującą się na działce. Użycie szlachetnych materiałów wykończeniowych daje efekt podwyższonego standardu co było niezmiernie ważne z uwagi na obszar w jakim zlokalizowany jest obiekt.

    • Dom jednorodzinny w Lummen
    • Projekt modułowego domu jednorodzinnego w miejscowości Lumen w Belgi. Projekt wykonany przy współpracy z biurem RD Architekci.

    • Modułowy dom jednorodzinny
    • Projekt modułowego domu jednorodzinnego wykonany przy współpracy z biurem RD Architekci.

    • Gabinet stomatologiczny
    • Projekt gabinetu stomatologicznego w Rumi. Głównym założeniem projektowym było stworzenie przestrzeni przytulnej o domowym charakterze nie kojarzącej się jednoznacznie z funkcją gabinetu stomatologicznego.

    • Mieszkanie Gdańsk II
    • Projekt kawalerki o powierzchni 30m2 w Gdańsku. Głównym założeniem było uzyskanie jak największej funkcjonalności na niewielkim metrażu.  Projekt powstał przy współpracy z Creative Studio.

  • Chcesz zobaczyć więcej?

    Wszystkie projekty